Mennyit ér az egészség?

-Radik család kiút keresése az embert próbáló nehézségekből-

Az ukrán állampolgárok egészségügyi biztosítottsága alacsony az európai országok és posztszovjet államok viszonylatában. Az állam a GDP 5%-ánál (európai átlag) jóval kevesebbet költött az egészségügyre (átlagosan 3%-ot) az elmúlt 10 évben. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást az évek során még jobban elbizonytalanították a fokozódó politikai konfliktusok, és végképp kilátástalanná tette a jelenlegi háborús helyzet. 

Ha valaki megbetegszik és kórházi ellátásra, gyógyszerekre van szüksége, a jövedeleméhez képest nagyon magas kiadással kell számolnia. 2015-ös adatok alapján a megkérdezett ukránok harmada pénzügyi gondok miatt nem keresett orvosi segítséget, pedig szüksége lett volna rá a válaszadást megelőző egy évben. Sajnos gyakran pénzszűkében az emberek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nagy a baj, eladósodnak a magas egészségügyi költségek miatt, de szerettüket már nem tudják megmenteni. 

Évának 2 gyermeke van az első házasságából, nagyobbik lánya 18 éves, a kisebbik, Barbi, 14 éves. Barbi születése óta az üvegcsontúság betegségével él. A tökéletlen képződés miatt csontrendszere nem tudja saját súlyát megtartani, nagyon könnyedén eltörik. 7 éves koráig számolták, addig ötvenszer volt Barbinak csonttörése.

Éva első férje 7 évvel ezelőtt halt meg egy fogászati beavatkozás során elkapott vírus következtében. Olyan mértékű anyagi nehézséget okozott az apa és Barbi számára szükséges kórházi ellátás, hogy a családnak el kellett adnia a mélyhűtőt, hogy fizetni tudják a kezeléseket. A családapát mégsem tudták megmenteni. Két kiskorúval, akik közül az egyik gyermek tartósan beteg, egyedülálló anyává vált Éván erőt vett a kétségbeesés.

2020. március

2022. június

Elmondása szerint úgy imádkozott, hogy erőtlenségében tartsa meg az Úr, nehogy az alkoholban keressen menedéket, ahogy sokan körülötte. Férje halála után nemsokkal találkozott először a Kelet-Európa Misszió kárpátaljai munkatársaival, akikben elmondása szerint Isten gondviselését tapasztalta meg. Munkatársaink lelki támaszt nyújtottak, és bátorították Évát a súlyos nehézségek közepette. Segítségükkel erőre kapott, munkát is talált, hogy el tudja tartani gyermekeit. Éva pár évvel ezelőtt újra megházasodott, egy kisgyermeke született második házasságából.

2015-ben vettük be Barbit Gyermektámogatási Programunkba, rendszeres támogatást kapott a család. 2017-ben a munkatársaink Budapestre hozták a gyermeket kivizsgálásra. 2018-tól az orvosok javaslatára évente csonterősítő kezelést kap Barbi; a kórházi költséget és a gyógyszereket magyar adományozók támogatják a Misszión keresztül. A gyermeknek nincsen magyar betegbiztosítása, a kezelés árát a család nem tudta volna kifizetni önerejéből. 

Nagyon hálás a család a Kelet-Európa Misszió általi támogatóiknak. Amióta Barbi évente kapja a kezelést, azóta nem volt csonttörése, csak kisebb csontrepedése volt. Barbi szeretne itt maradni Magyarországon, az ő szavait idézve: “Itt értem, hogy mit mondanak emberek az utcán”. Ő is látja, hogy Budapesten több lehetőség lenne számára mint egy kárpátaljai faluban. Otthon online oktatásban vesz részt, amely sajnos nem hatékony, nem tud korosztályához hasonlóan fejlődni. Mikor beszélgettem Babival, elmesélte, hogy érdekli a történelem, és szeret rajzolni. Imádkozzunk, hogy a mozgáskorlátozottság ne lehessen áthidalhatatlan akadály, sikerüljön találni olyan képzést, amely segít megvalósítani később mindazt, melyre elhivatottságot érez Barbi. 

Adatforrás: https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/381590/ukraine-fp-eng.pdf

2022. július 15.

Shopping Cart