Albán missziós út

2022. Április 10-15.

Jézus szavai most is bátorítóak, tanácsoltak és irányt mutattak nekünk. ”Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyi Atyátokat.” (Máté ev.5.16v.)

Az orosz-ukrán háborúra, a menekültekre irányul (február 24. óta) szinte minden figyelem. Jézus szavai arra bátorítanak, hogy az Ő szeretetének fényével figyeljünk oda a körülöttünk élő, és más országokban lakó embertársainkra is. Isten utat nyitott nekünk a húsvét előtti napokban Albániába, ahol 1991. szeptembere óta jelen vagyunk, segítünk, dolgozunk helyi missziós partnereinkkel.

2019. november 24-én éjjel 6,5 erősségű földrengés pusztított az ország középső részében. Két nap múlva érkeztünk a helyszínre. Amit láttunk, az sokkoló hatással volt ránk. Sok halott, sebesült, összedőlt házak, síró emberek, akik nagy sátrakban voltak elhelyezve. Ezt a helyzetet csak súlyosbította a bekövetkezett Covid járvány.

Mostani utunk során tiranai kollégánk, Flatun segítségével olyan családokat látogattunk meg, akiket folyamatosan támogattunk az elmúlt időkben. A svájci misszió segítségével 15 földrengés-sújtott, és a CSP* Programban támogatott családnak tudtunk segíteni, és lelki értelemben is bátorítottuk őket.

Manez falu : Elvis Tila és családja – három gyermekük van, és együtt laknak idős szüleikkel. Házuk lakhatatlanná vált, és a 2019-2020 telet sátorban töltötték. Missziónk több alkalommal támogatta őket egy új, de egyszerű ház felépítésében. Kevés állami támogatást is kaptak. Nagyon boldogok, és hálásak a folyamatosan kapott segítségért.

Elvis 8 évvel ezelőtt egy balesetben elveszítette a bal lábát térd alatt. Van egy protézise, mely nem kompatibilis, és fájdalmai vannak. Dolgozik egy villanyszerelő mellett, hogy eltartsa a családját. Egy korszerű és modern protézist Budapesten tudnának Elvisnek készíteni. Ebben kérték a segítségünket.

Más földrengéskárosult családokat is meglátogattunk, és több gyermeket bevontunk a gyermektámogatási programunkba.

Fier megye – Vidhiste falu: Itt lakik Egri Sheldo, 15 éves fiú, akit a nagyszülei nevelnek. Lakásuk megsérült a földrengésben.

 

Malaj családban a nagymama neveli a gyermekeket nagyon kevés nyugdíjából. Őket is bevontuk a családtámogatási programunkba. Debora gimnáziumban tanul, öccse Fabian szintén tanul, és egy kocsimosóban alkalmi munkát szokott végezni. A gyermekek nem ismerik szüleiket.

Toska családban az apa betegség miatt nem tud dolgozni. Két lányuk egyetemen tanul missziós támogatással, fiuk pedig még általános iskolás.

Ninesh-Dames régió: Sok szegény családot látogattunk meg élelmiszercsomagokkal. Többször tartottunk itt gyermektábort az elmúlt években, nagyon várják a gyermekek, hogy idén is újra táborozhassanak.

Korce régió: Közel van a görög határhoz, ahol a helyi gyülekezet a missziós partnerünk. A gyülekezetből támogatjuk Gezim Jonus családját. Gezim első felesége rákban halt meg. Az első házasságukból született fiúval együtt, négy kiskorú gyermekük van. Nagyon szegény sorban élnek, és hálásak voltak a kapott javakért és a CSP támogatásért.

Roberto Carlos brazil misszionárius Rio de Janeiroból, felesége, Bojana pedig Vajdaságból kerültek Albániába. 

Kilenc éve végeznek missziós és karitatív munkát közép-Albániában szegény családok között. Bibliaórákat, közösségi alkalmakat is tartanak, és párhuzamosan végeznek gyermekszolgálatot is. Kevés támogatásból élnek 6 éves kislányukkal, Noémivel. 4 évvel ezelőtt missziónk nemzetközi támogatással egy használt gépkocsit vásárolt a munkájuk végzéséhez. Most meglátogattuk őket. 

Roberto elmondta: egy faluban voltam, ahol segítettünk szegény családoknak, és tartottunk Bibliaórát, és közösségi alkalmat. Jelen volt egy muszlim férfi, felesége, és gyermekei is. Másnap ez a férfi találkozót kért tőlem, és gondoltam, hogy megosztom vele Jézus szabadításának örömüzenetét. Ő azonban váratlanul rám támadt, és a földön találtam magam. Vállam kimozdult, bordáim eltörtek. A szemtanúk mentőt hívtak, és kórházba szállítottak súlyos állapotban. A rendőrök kértek, hogy jelentsem fel a támadót, de a bíróságon kijelentettem, hogy nem teszek feljelentést, és megbocsátok neki. Hiszem, hogy Isten megszabadítja ettől az indulattól.”  A támadó azt mondta a bírónak, hogy nem emlékszik semmire, csak Jézust látta Robertoban, és megijedt.

Roberto kérése: „szeretném kérni, hogy imádkozzatok a biztonságunkért, és további szolgálatainkért, sikeres operációért a vállamban.” Roberto-nak megadatott, ami Pál apostolnak, és sok más kereszténynek, hogy ne csak higgyenek Istenben, hanem szenvedjenek is Jézusért. (Apcs.9.15-16, és 2 Korintus lev.11r. 24-33v.)

*CSP: Gyermektámogatási Program

2022. május

Shopping Cart